Sempatik Aktif Hastalar

Sevgili okurlar birçok yorum okuyorum, görüyorum ki biz hekimlerin ile hastalar arasıdan alınacak çok yol var.. İletişim içinde olmamız gerekiyor..

Hiperhidrozlu veya yüz kızarması olan sempatik hipeaktif insanlar, bu tablo bir şekilde sizleri rahatsız ediyor. Bu hastalar genellikle genç dinamik canlı heyecanlı insanlar.. İstiyorlar ki hayatı tümüyle kucaklayalar, bir bakıyorlar ki bu aşırı yük bir noktada onları durdurmuş, gitmek istedikleri noktalara ellerini uzatamaz yüzlerini gösteremez olmuş eve kapanmışlar.. Eğitim ve işbaşarıları düşmüş..

Bu yapıdaki gençler veya kendini genç hissedenler şiddetle tavsiyemiz hemen amaliyat olun demek asla olmadı olmayacak..

Bu yapıdakiler isterler ki hemen hemen herşey normale dönsün istedikleri gibi olsun, tezcanlılar çünki.

Sevgili okurlar ve hipersempatik aktifler lüften önce ilgili bronş doktoruna koşmayın. !!!!!

Kendiniz kontrolü öğrenmeye çalışın.

1-Spor yapın,

2-Sakın alkol almayın alkol önce rahatlık vererek kuruluk sağlar sonra acısı misli olarak ödersiniz. Hekim tavsiyesi ile trankilizanlar da alkol gibi rahatlık vererek terleme azaltır veya yüz kızarmasını engeller.

3-Vucüdünüz gevşetecek stersten uzak tutabilcek her tür şeyi deneyebilirsini.. Bu yoga, meditasyon,namaz hatta keyif alıyorsanız sauna hamam olabilir.. Sauna veya hamam ter atılı tüketildiği için değil, rahatlık verdiği için teri azaltır. Bizi halkımız ter atılacağını atı artık bir hafta atmaz gisinden düşünüyor, doğru değil.. Ter vucut ısıssı yükseldiği her an oluşur.. Gerekirse vucudu kurutmak zorunda kalsa bile terler ki vucut içi sıcaktan zarar görmesin, çölde sıcakta yürüyen biri sürekli terleyerek vucut ısısını dengede tutat ta ki vucuttanatılacak sıvı kalmayıncaya kadar.. Eğer çölden geçen kişi yanında yeterli sıvı ve glikoz varsa asla yolda kalmaz ve zarar görmez.. Günde 5 litre de olsa terleyerek vucut ısısnı dengede tutar ama glikoz yoksa bu seferde enerji kaybından ölür.. Bu nedenle su ve glikoz (tabii mineral da ) gerekir..

4-Kişi kendini relaksa alıştırmalı düzenli nefes alıp vermeler ile kontrol altına almalı. (sık nefes değil- baş dönmesi yapabilir)

Özelte söyleyeceklerim , bugünün dünyasında stressiz olunmuyor ama siz stersten uzak durun hiçbir şey canınızdan kıymetli değil. Bu yaz sıcaklarına buzlu olamayan soğuk su tüketin.. Bizde yanlış bir kanı var soğuk su içme.. Hava sıcak ise vucut ısısını düşürmek için soğuk buzsuz sıvı almalıyız. Hava sirkülasyonu yapan rahat giysiler giymeliyiz. Tabii mordern insan güneş altında çalışmak zorunda kalmıyor, bilinçli tatilciler de artık güneş altında bronzlaşmanın zararlarını biliyor, yaz sıcaklarında mümkünse kapalı çok soğuk olmayan klimalı mekanlarda geçirmeye özen gözterelim..

Bu tavsiyelerimle bile belirli bir yüzdeniz aşırı terlemeden kurtulacaktır.. Rahatlayamayanklar hekim arkadaşlara müracaat etmelidir. Tıbbi destek talep edebilirle..

Herkesi saygı ile selamlıyorum..

Op.Dr.İlhan Akaslan