Yüz Terlemesi ve Kızarması-Utangaçlık

 

Yüz KIzarmasında KLİPSLİ ETS

Yüz terlemesi ve kızarması da sempatik hiperaktivitenin yüzdeki göstergelerinden birdir.. Sempatik sinir sistemi aşırı aktif hale gelince yüzdeki kılcal damarların bir kısmında kasılma birkısmında gevşeme ile yüz cildinde taze temiz kan birikimine yol açarak özellikle yanaklarda kırmızı-pembe bir görünüme yol açar..

Sempatik hiperaktivitenin her organda farklı etkiler ortaya çıkartması etkilediği organın sempatik hiperaktiviteye verdiği cevaba bağlıdır.. Bazen sadece ellerde terleme bazen morarma bu etkiyi bazen sadece koltuk altında terleme bazende sadece yüz kızarması ile kendini göstermesidir… Sinir sitemi etki gösterebilmesi için etkilediği organın da bu implusa cevap vermesi gerekir.. bazen bu implusa düşük bazende yüzde olduğu gibi yüksek cevap vermesi ile yüde kızarıklık meydana gelir..

Yüz kızarmasında dikkat edilmesi gereken en önemli yan, kızarmanın sempatik hiperaktivite dışında başka nedenlerden de kaynaklanacağı unutulmamalıdır.. Örnek verecek olursak..

1-Yayla kızı yüzünde olduğu gibi düşük oksijene vucudun kan düzeyinin yükseltilerek cevap vermesi ve yüzün kızarması gibi bu sempatik sinirle alaksı yoktur..

2-Yüzdeki lokal cilt hastalıkları

Bu bulgular ilgil hekim veya tarafımızdan tesbir edildikten sonra hasta değerlendirmeye alınmalıdır.. Özellikle genç hastalarımız yüzlerindeki heyecan sonrası oluşan basit bir kızarıklığı şiddetle red etmekte hemen bu sorundan kurtulma çabası içine girmektedir. Unutulmamalıdır ki bu operasyon öyle basit bir çırpıda oluveren yüze yapılan bir epilasyon veya makyaj değildir.. Ciddi ciddi bir operasyondur.. Genel anestezi ile yapılan heriki hemitoraksin etkilendiği videotorakoskopik bir operasyondur.. Video yardımı ile yapılması operasyon sonrası konforunu arttıran 12-24 saat içinde çıkış yapılabilmesine olanak sağlayan bir porsedürdür olmakla birlikte,  yüzdeki kızarıklık ciddi sosyal ve psikolojik sorunlar yaratmamışsa tolere edilmeldir..

İlgili Yurtdışı siteler-yazılar

1-Utangaçlık-Yüz kızarıklığı-sosyal fobi (tıklayın)