Terleme nedir.?, Kişiler üzerindeki Sosyal etkiler nelerdir.? Niçin sadece el koltuklatı yüz ayak terler.? Terlemek iyimdir.?

Hiperhidrozis kontrol edilemeyen terleme ile anormal ısı kaybına yol açan genetik bir durumdur. Sempatik sinir sistemi hiperaktiftir. Popülasyonun %0.6-1’inde görülür.
Terin salgılanması insanlarda otonom sinir sisteminin sempatik denilen kısmının çalışması ile ilgilidir. Terleme hierhidrozis dışında normal bir ısı regülasyon mekanizmasıdır. Vucut dışı veya içi ısı artışı (enfeksiyon hastalıkları hipertroidi gibi metabolic hastalıklar ) vucutta oluşan fazla ısıyı terleme ile normale döndürmeye çalışır. Vucut yüzeyine bazen homojen bazen bölgesel olarak terleyerek cildimize sıvı yayılmasını sağlar bilindiği gibi bir yüzeye su ile ıslatılması suyun buharlaşması esasında o yüzeyin soğumasını sağlar.. (Yaz aylarında dükkan önlerini sulanması veya sık sık duş alınması el yüz yıkanması, hatta buzdolabının olmadığı dönemlerde deri kaplarda suyun soğutulması gibi (deri içindeki suyu çok az bir miktar dışına sızdırırı bu sızan su buharlaşırken deri ve altındaki suyun soğuk kalmasını sağlar).. Terleme de vucudumuzu soğutan en önemli mekanızmadır, adeta vucudun klimasıdır. Ter vucuttan toksin atmanın ana yolu değildir. Terleme bu kadar önemli iken hiperhidroz tedavsini neden yapılmaktadır. Hiperhidrozis Palmariste (el terlemesi) vucut soğumasına ihtiyaç olmadığı zamanlarada bile gereksiz yere terleme olmaktadır. Bu terleme Sempatik sinir siteminin aşırı çalışması sonrası el ayak ve koltukaltlarında terleme ve soğukluğa neden olarak sosyal yaşamı bozmaktadır.

Bu terleme hasta yakınları hatta birçok hekim tarafından hastalık olarak kabul edilmemekte hastalık olarak kabul edilmeyince tedavisi konusunda da fikir sahibi olunamamaktadır. Sorunları anlaşılamayan bu hastaların tedavisi engelenmektedir.
Bu hastalık toplumun % 1’inde bu sistem aşırı düzeyde çalışmaktadır. 2-3 yaşındaki çocuklarda duyarlı ebeveynler tarafından farkedilmekete çokğunlukla ergenlik çağında farkına varılmakta 20-30 lu yaşlarda en yüksek düzeyine erişmekte ve 40 lı yıllardan sonra azalan bir seyir takip etmektedir. 40 yaşından sonra azalması sempatik sinir sisteminin genel olarak aktivitesini azaltmasına bağlanmaktadır. Sempatik sistemin neden fazla çalıştığı tam bilinmemektedir ve çoğunlukla doğuştandır. Özellikle stresli durumlarda bu sistem aşırı çalışmaktadır. Genel olarak terleme/sempatik aktivite yaz-kış devam etmesine rağmen kış aylarında daha az rahatsız edici, yaz aylarında daha belirgin gibi durmaktadır.
Sempatik aktivite fazlalığı terlemeye neden olduğu gibi, çarpıntı hissine nefes darlığına kısaca sınavlarda veya stresli bir ortamada hissedilen heyecana neden olur.
Terleme fazlalığı, çarpıntı, nefes darlığı gibi sempatik aktivite artışı kişinin yorulmasına enerji kaybına stresli ve gergin görünmesine neden olabilir. Hastalarda el, ayak, koltukaltı boyun ve yüz terlemesi, çarpıntı hissi solunum sıkıntısı sinirlilik hali gibi bulguların tümü veya bir kısmı görülebilir. Sadece el terlemesi olabilidiği gibi sadece koltuk altı terlemesi veya yüz ile kendini gösterebilir. Doğal olarak sempatik aktivite artışı olan bu tip hastalarda sindirim sistemi ve ürogenital sistemde bu aktivite artışından etkilenebilmektedir. Bu farklılığa otonom sinir sisteminin vucuttaki dağılımı etkili olduğu kadar dokuları bu sinirlere verdiği cevap ta etkilidir. Kişiler bazen bu belirtileri kontrol altına almış baskılamış olabilirler. Buda hastalığın kişiden kişiye gore farklılıklarını belirler.
Fazla terlemenin Ruhsal ve fiziksel sorunları:,
Bakteri üremesini kolaylaştırdığı için aşırı terleme kokuya da neden olabilir. Ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açan, sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, ellerde, koltuk altında, ayak altlarından, yüzde ve gövdede oluşabiliyor.
Ellerde olduğunda hem el ile yapılan işlerde güçlük çekilmekte hem de sosyal olarak kişileri rahatsız etmektedir. Terleme stresli durumlarda gelişiyorsa ve kişi terlemeden rahatsız ise kısır bir döngü içine girilmektedir. Kişi terleyeceğini bilerek daha endişeli hale gelmekte, endişe de daha fazla terlemeye yol açmakta ve bu kısır döngü sürüp gitmektedir.
Lise çağındaki gençlerin başarısını etkilemekte sınav başarı yüzdesini düşürmektedir. Arkadaşları arasınında kendini rahat hissetmeyen genç sosyal olarak da etkilenmektedir.
Çocuğunun elini tutamayan anne veya baba, tenis raketin tutamayan bir sporcu, okey masasında atılan bir genç, müşterisinin uzattığı eli havada bırakmak zorunda kalan bir satıcı, bir iş görüşmesinde heyecandan dili tutulan tüm bildiklerini unutan bir genç, sınava girer girmez tuvalete koşan bir öğrenci, heyecandan kalp çarpıntısından cinsel başarısızlıklar yaşan, elleri soğuk ve terli diye terkedilen bir genç bu rahatsızlın sosyal yan etkilerinden birkaçıdır.